Inhoudsopgave
Klassiek CAH/AGS met zoutverlies
Bij de klassieke vorm met zoutverlies behoren de klachten tot de meest ernstige vorm. De symptomen beginnen vlak na de geboorte. Na enkele dagen (meestal in de eerste week) verliest de baby al veel zout. Zonder behandeling kan de baby snel uitdrogen en gewicht verliezen. Dit leidt tot ernstige ziekte, waarbij de baby direct hulp nodig heeft in een gespecialiseerd kinderziekenhuis, meestal onderdeel van een academisch ziekenhuis.
Tijdens de zwangerschap produceert de baby te veel mannelijk hormoon. Dit hormoon kan zowel het uitwendige als soms het inwendige genitaal veranderen. Bij jongens gebeurt dit niet. Bij de geboorte van een meisje kan er twijfel ontstaan over het geslacht. De vergroeiing kan licht zijn en alleen uitwendig zichtbaar, maar kan ook ernstig zijn, waarbij de baarmoederhals uitkomt in de plasbuis. In dat geval is een operatie noodzakelijk. Onderzoek in het ziekenhuis zal aantonen dat de baarmoeder en eierstokken normaal ontwikkeld zijn. Er wordt ook genetisch onderzoek naar het geslacht gedaan, wat bevestigt dat de baby een meisje is. Hierdoor is er geen twijfel meer over het geslacht van het kindje.
Klassiek CAH (Congenitale Adrenale Hyperplasie) kan verschillende symptomen veroorzaken, afhankelijk van de ernst van de aandoening en het specifieke type (met of zonder zoutverlies). Hier zijn de belangrijkste symptomen:

Symptomen bij Klassiek CAH met Zoutverlies
Algemene Symptomen
Klassiek CAH/AGS zonder zoutverlies
Bij klassiek CAH/AGS zonder zoutverlies is er geen tekort aan aldosteron, waardoor de baby geen extra zout nodig heeft. Bij meisjes kan er echter wel een vergroeiing van het genitaal optreden. Het kind heeft levenslang het medicijn hydrocortison nodig.
Klassiek CAH (Congenitale Adrenale Hyperplasie) kan verschillende symptomen veroorzaken, afhankelijk van de ernst van de aandoening en het specifieke type (met of zonder zoutverlies). Hier zijn de belangrijkste symptomen:

Symptomen bij Klassiek CAH zonder Zoutverlies
Algemene Symptomen
Diagnose van klassiek CAH
De diagnose van klassiek CAH (Congenitale Adrenale Hyperplasie) omvat verschillende stappen en tests om de aandoening te bevestigen. Hier zijn de belangrijkste methoden:
Hielprik
In Nederland krijgt elke pasgeboren baby een hielprikonderzoek aangeboden om te controleren op aangeboren ziektes zoals sikkelcelziekte, PKU of CAH/AGS. Momenteel wordt er getest op meer dan 20 verschillende ziektes. De test wordt uitgevoerd in de eerste week na de geboorte. In 2022 werden zes kinderen gevonden met een afwijkend bloedbeeld voor CAH/AGS.
Hoewel er soms wordt gemeld dat er jaarlijks tussen de 15 en 20 kinderen worden geboren met CAH/AGS, is dit aantal de laatste tien jaar duidelijk lager, namelijk minder dan acht (met klassiek CAH/AGS).
CAH/AGS is een zeer zeldzame aandoening. In Nederland worden jaarlijks ongeveer 160.000-170.000 kinderen geboren. Bij ongeveer 500 baby’s moet er na de hielprik verder onderzoek worden gedaan naar een van de meer dan 20 verschillende ziektes, omdat het bloedonderzoek afwijkend was.
Met de hielprik wordt alleen de klassieke vorm van CAH/AGS met of zonder zoutverlies aangetoond. Late onset CAH wordt hiermee niet gedetecteerd.
Niet-klassiek CAH/AGS (“Late onset CAH”)
Bij late onset CAH/AGS is er sprake van verminderde enzymproductie, wat kan leiden tot een tekort aan cortisol. De baby is vlak na de geboorte niet ziek, en de hielprik detecteert deze vorm van CAH/AGS niet. Tijdens het opgroeien, meestal tussen het vierde jaar en de jongvolwassen leeftijd, kan er een tekort aan cortisol ontstaan. Soms wordt de diagnose pas later gesteld, bijvoorbeeld bij vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen.
Een teveel aan androgenen kan echter leiden tot een vroege puberteit, met symptomen zoals overmatige haargroei, een vette huid en acne. Bij vrouwen kan de menstruatie later beginnen of onregelmatig zijn. Bij mannen zijn de symptomen vaak minder duidelijk. Sommige mensen hebben zelfs helemaal geen klachten.
Late onset CAH (ook bekend als niet-klassieke CAH) heeft een milder verloop dan de klassieke vorm. De symptomen kunnen variëren en verschijnen meestal tijdens de kindertijd of adolescentie. Hier zijn enkele veelvoorkomende symptomen:

Symptomen bij vrouwen
Symptomen bij mannen
Algemene symptomen
Niet alle individuen met late onset CAH vertonen symptomen, en de ernst van de symptomen kan sterk variëren.
Late onset CAH (ook bekend als niet-klassieke CAH) wordt meestal gediagnosticeerd op basis van symptomen en laboratoriumtests. Hier zijn de belangrijkste stappen in het diagnoseproces:
Meer informatie
Goede informatie krijgt u in het ziekenhuis. Er is meestal een uitgebreide website over CAH/AGS in de academische kinderziekenhuizen. De kinderarts-endocrinoloog en/of een gespecialiseerde verpleegkundige op de polikliniek endocrinologie geven uitleg aan ouders en kinderen.