Feochromocytoom in het kort
Een feochromocytoom is een zeldzame tumor die ontstaat in het bijniermerg en een overmaat aan stresshormonen zoals adrenaline en noradrenaline produceert. Een feochromocytoom is een zeldzame maar behandelbare aandoening die diverse symptomen kan veroorzaken door overmatige productie van hormonen door de bijnieren. Vroege diagnose en behandeling zijn cruciaal voor het verbeteren van de prognose en de kwaliteit van leven van de patiënt. Als u symptomen ervaart die wijzen op een feochromocytoom, is het van groot belang medische hulp te zoeken voor een grondige evaluatie en behandeling.

Wat is Feochromocytoom?
Een feochromocytoom is een zeldzame tumor die zich meestal ontwikkelt in de bijnieren, de kleine organen bovenop de nieren. Deze tumoren zijn doorgaans goedaardig (niet-kankerachtig), maar kunnen in sommige gevallen kwaadaardig (kankerachtig) zijn. Ongeveer 90% van de feochromocytomen zijn goedaardig. De bijnieren produceren hormonen zoals adrenaline en noradrenaline, die belangrijke functies in het lichaam vervullen, zoals het reguleren van de bloeddruk en het reageren op stress.
Overproductie van deze hormonen in de bijnier heet feochromocytoom. De overproductie kan ook plaatsvinden buiten de bijnier in borst/buik/bekken en wordt dan paraganglioom genoemd. Deze vormen worden door een endocrinoloog behandeld.
Als een paraganglioom zich bevindt in het hoofd/hals gebied is er geen hormonale overproductie. Dit wordt een glomustumor genoemd en deze wordt behandeld door een KNO-arts.
De exacte oorzaak van een feochromocytoom is onbekend, maar er zijn bepaalde risicofactoren die de kans op het ontwikkelen van deze tumor kunnen vergroten. Deze risicofactoren omvatten genetische factoren, waarbij ongeveer 25-35% van de gevallen verband houdt met erfelijke syndromen, zoals Multiple Endocriene Neoplasie type 2 (MEN 2), von Hippel-Lindau (VHL) syndroom en Neurofibromatose type 1 (NF1).