Publicatiedatum: 9 juli 2025

Onderzoek: Amsterdammer met weinig geld eet minder goed Steeds meer Amsterdammers eten gezonder, maar de voedseltransitie verloopt ongelijk: voor veel mensen blijft gezond en duurzaam eten te kostbaar of zelfs onbereikbaar.

Amsterdam eet steeds bewuster. Inmiddels komt 48 procent van de eiwitten die Amsterdammers binnenkrijgen uit plantaardige bronnen, zoals peulvruchten, granen, noten en groenten. Dat is meer dan het landelijk gemiddelde, en in lijn met het gemeentelijke doel: in 2040 moet 60 procent van het voedsel plantaardig zijn. Ook verspillen Amsterdammers minder eten en kopen zij vaker seizoensproducten.

Maar de transitie naar een gezonder en duurzamer dieet verloopt ongelijk, blijkt uit de eerste brede voedselmonitor van de gemeente, uitgevoerd door Onderzoek & Statistiek (O&S). Van de Amsterdamse huishoudens heeft 9 procent te weinig geld voor gezonde voeding. Onder minima is dat 25 procent. 4 procent van de huishoudens slaat zelfs geregeld maaltijden over, simpelweg omdat er geen geld is voor eten.

Wethouder Zita Pels (Voedsel) noemt het rapport ‘een belangrijke tussenstand’. “Het is goed dat Amsterdammers al zoveel plantaardig eten, maar gezond en duurzaam eten moet voor álle Amsterdammers makkelijk en betaalbaar zijn – en dat is nu nog niet zo,” zegt ze.

Bron: Academie Nieuwe Zorg