De Bijniervereniging behartigt de belangen van alle patiënten met een bijnieraandoening waaronder tenminste:
- Bijnierschorsinsufficiëntie
- Syndroom van Cushing
- Feochromocytoom
- Primair hyperaldosteronisme en ziekte van Conn
- Congenitale Adrenale Hyperplasie
- Bijnierschorscarcinoom
- Bijnierschorsinsufficiëntie ten gevolge van immuuntherapie
Ook naasten en mantelzorgers, zoals partners, kinderen, ouders of vrienden van personen met een bijnieraandoening kunnen informatie en advies verkrijgen.

Organisatie
Visie, missie en doelstellingen
De visie, missie en doelstellingen van de Bijniervereniging zijn vastgelegd in het meerjarenbeleidsplan 2023-2025. Dit document is op te vragen via bestuur@bijniervereniging.nl
1. Visie van de Bijniervereniging:
Elke persoon met een bijnieraandoening heeft gevalideerde informatie en adequate ondersteuning nodig, om daarmee de kwaliteit van leven en deelname aan de maatschappij, zo optimaal mogelijk te maken.
2. Missie
De Bijniervereniging stelt personen met een bijnieraandoening centraal, door belangenbehartiging en het bieden van ondersteuning gericht op het beperken van de directe en indirecte gevolgen van deze aandoeningen. Wij willen hun kwaliteit van leven bevorderen door:
- Het faciliteren van lotgenotencontact en het bieden van ondersteuning aan onze leden en hun naasten.
- Het ontwikkelen en beschikbaar stellen van gevalideerde praktische informatie en producten, samen met én voor personen met een bijnieraandoening, mantelzorgers en professionals.
- Het zorgen voor kennisoverdracht en verbetering van zorg, door het samenwerken met (inter)nationale organisaties en binnen gerelateerde netwerken.
- Door individuele en collectieve belangenbehartiging naar zorgverlener, fabrikanten, beleidsmakers, financiers en andere instanties en organisaties.
3. Doelstellingen
- Belangenbehartiging en ondersteuning van personen in alle leeftijdsgroepen met een bijnieraandoening en hun naasten.
- Informatievoorziening: waarborgen ontwikkeling en toegankelijkheid van gevalideerde en praktische informatie en producten, via de officiële communicatiekanalen van de vereniging, voor: patiënten, mantelzorgers en professionals.
- Betrekken en actief onderhouden van (internationale) contacten en netwerken (patiënten, mantelzorgers en professionals), om kennisoverdracht en het verbeteren van zorg te stimuleren.
- Zichtbaarheid van de vereniging verbeteren en inzetten op werving van leden, vrijwilligers en fondsen, om groei van de vereniging te kunnen bewerkstelligen.
- Professionaliseren van de interne organisatie.
Leden
Onze leden hebben inspraak.
Door deel te nemen aan de jaarlijkse ALV kunt u meepraten en meebeslissen over het te voeren beleid van de Bijniervereniging. Deelname wordt dan ook erg op prijs gesteld.
Minimaal 6 weken voor de ALV ontvangen de leden een uitnodiging om deel te nemen. Meestal via de email, maar is er geen mailadres van u bekend dan ontvangt u de uitnodiging schriftelijk.
Zodra de datum van de ALV bekend is wordt dit gepubliceerd in de agenda.
Bestuur
Het bestuur van de Bijniervereniging bestaat sinds 31-05-2025 uit:
- Ed Huisman, Voorzitter
- Lisette van Kraay, Secretaris
- Judith Meidam, Penningmeester
- Vacature, Vrijwilligerscoördinator
- Vacature, algemeen bestuurslid
Verslag ALV 2025
Verslag Bijniercongres 2025
Regiobijeenkomsten en contactdagen 2024

Vraag & antwoord
Veel gestelde vragen over de Bijniervereniging hebben we voor u al op een rijtje gezet.
Staat uw vraag er niet bij? Stuurt u dan een mail naar info@bijniervereniging.nl